Chladiace zariadenia.

Chladiace zariadenia sú kľúčové pre každú profesionálnu i neprofesionálnu kuchyňu a každú profesionálnu prevádzku, ktorá sa zaoberá prípravou jedál alebo predajom potravín pre zákazníkov. Môžeme sem zaradiť všemožné supermarkety alebo reštaurácie a podobne. Ich funkciou je chladiť naše potraviny než z nich vyrobíme jedlo pre zákazníkov alebo než si ich zákazník z chladiaceho zariadenia vezme a kúpi. Preto sa tiež delia do rôznych kategórií, podľa toho, kde sa používajú a na čo sa používajú. Máme tu napríklad chladiace vitríny, ktoré sú obľúbené v cukrárňach a iných prevádzkach, v ktorých je nutné predstavovať výrobky, citlivé na teplo, zákazníkom. Ďalej tu máme obyčajné chladničky. Tie ale nie sú zas tak obyčajné. Môže tu byť chladnicka mala a chladnička veľká. Ty veľké sa používajú hlavne vo veľkých profesionálnych kuchyniach na chladenie ingrediencií na varenie. Chladnicka mala sa síce používa k rovnakému účelu, ale naopak je potrebná v menších kuchyniach, kde nie je dostatok miesta a všetko sa musí akurátne vtesnať do maličkého priestoru.

Mäsiarne a cukrárne tiež vystavujú a predávajú tovar aj z iných zariadení.

Toto veľké zariadenie, ktoré sa väčšinou tiahne cez celú cukráreň alebo mäsiareň, sa volá chladiaci pult. Tento pult je vymyslený tak, aby sa skladal z niekoľkých blokov, ktoré do seba dokonale zapadajú a sú navzájom utesnené. Dá sa k nim dokúpiť i špeciálny rohový diel a vďaka tomu sa dá vytvoriť i pult vo tvare L. Pokiaľ máme netradičný tvar predajných priestorov, tak je možné nechať vyrobiť chladiaci pult na mieru danému priestoru. To sa však prejaví i na jeho cene. V cukrárňach sú tiež iné špeciálne pulty. Napríklad taký chladiaci pult na zmrzlinu je naozaj zaujímavý. Má v sebe miesto pre niekoľko nádob zmrzliny, ktoré sa dodávajú na mieru priamo s ním. Ich počet sa líši podľa ich veľkosti a veľkosti celého pultu. Sú však výrobcom urobené tak, aby sa do pultu vošli pekne jedna vedľa druhej. Všetky tieto chladiace pulty sú na jednej strane otvorené a tak je nutné použiť kvalitnú chladiacu jednotku, ktorá si jednoducho poradí s veľkým únikom chladu.