Cukrárske zdobenie.

Zdobenie je jedna z najhlavnejších ručných činností, ktoré cukrár robí osobne. Nemôže túto prácu nechať len tak niekomu. Môže sa na nej ale podieľať každý. Vždy sa nájde niekto, kto má nejaký kreatívny návrh, ktorý môže prilákať viac zákazníkov. Pokiaľ cukrár počúva svojich kolegov a nechá ich dobré návrhy zrealizovať, môže to byť naozaj výborné pre cukráreň. Na zdobenie je ale nutné mať hodne kreatívneho ducha. Nemôže to robiť len tak niekto. Cukrárske vrecko na zdobenie sa neovláda práve jednoducho a je tak nutné získať cit a vybrať správne cukrárske špičky, ktoré nám daný zákusok ozdobia.

Väčšina personálu teda necháva zdobenie na vyškolených majstroch.

Takým majstrom sa len tak niekto nestane. Hlavnými potrebami na zdobenie sú cukrárske vrecko a cukrárske špičky, ktoré je najprv nutné sa naučiť používať a dokonale ovládať. To si vyžaduje naozaj mnoho hodín praxe. Najlepšie sa cvičí doma na vlastných výtvoroch. Rozhodne neodporúčam trénovať priamo v cukrárni za plnej prevádzky. Naviac by nás to mohlo stáť miesto, pretože majster cukrár obvykle nestrpí v kuchyni anarchiu a žiadne chyby. Hlavne to môže pridať dosť zbytočnej práce naviac. Kvôli nekvalitnému alebo naozaj skazenému zdobeniu niekoľkých zákuskov je nutné ich upiecť znova a znova ozdobiť. Zbytočnú prácu naviac ale nemá nikto rád. Preto je nutné k tomu pristupovať ako k práci. Pokiaľ túto prácu neovládam a nie je to ani moja pracovná náplň, tak to proste nerobím. Môžete navrhnúť majstrovi cukrárovi schôdzku, kde mu prednesiete svoje návrhy a on vás naučí ich zrealizovať tak, aby to vyzeralo presne ako vy chcete. To je ale celé.